Een nieuw BDS-platform in België

De doelen van het nieuwe team : groeien en zichtbaar zijn !

2014 : een goed jaar in het vooruitzicht !Het begin van 2014 kende een opeenvolging van goede nieuwtjes voor de BDS-beweging (Boycot, Desinvestering en Sancties). Onder andere recente successen, zagen we bijvoorbeeld dat de American Studies Association haar relaties met Israëlische universiteiten beëindigde; een bekende Noorse zanger, Moddi, kondigde aan dat hij in navolging van de boycotoproep van de Palestijnse civil society niet zou optreden in Tel Aviv; een Nederlands bedrijf beëindigde haar relaties met Mekorot, het Israëlische waterbedrijf; de grootste Canadese protestantse kerk brak haar banden met drie Israëlische bedrijven; de Roemeense overheid weigerde nieuwe arbeiders uit de bouwsector naar Israël te sturen.De Washington Post spreekt intussen over de effecten van de boycot op de kolonies in de Jordaanvallei: hun inkomen is gedaald met 14 % ten gevolge van de weigering van sommige Europese supermarkten om landbouwproducten aan te kopen die afkomstig zijn uit deze kolonies. De Amerikaanse krant is niet de enige die melding maakt van deze verschijnselen; verschillende internationale kranten en televisiejournaals berichten over de successen van de boycot. De dood van Nelson Mandela en de kwestie rond Scarlett Johansson en Sodastream (een Israëlische bedrijf dat gevestigd is in de kolonie Maale Adumim) hebben de steeds talrijkere overwinningen van de BDS-beweging alleen maar meer zichtbaarheid gegeven.En deze successen zijn niet onopgemerkt gebleven in Israël, integendeel. In de politiek wordt vaak gedebatteerd over hoe te reageren op de boycot. Sommigen benadrukken de noodzaak om het vredesproces te bevorderen, terwijl anderen liever inzetten op meer propaganda (hasbara). Maar naast de politieke sfeer, mengt ook de Israëlische zakenwereld zich. Zo hebben een honderdtal Israëlische bedrijfsleiders hun regering opgeroepen om inspanningen te leveren om snel tot een rechtvaardig en duurzaam vredesakkoord te komen.


En in België ?Er is dus geen twijfel dat de BDS-beweging haar vruchten afwerpt ! Maar het is niet het moment om op onze lauweren te rusten, integendeel !

Met deze recente successen van de BDS, is het een goed moment om de beweging een nieuwe impuls te geven ten gunste van de boycot hier in België, om haar een grotere zichtbaarheid te geven. Met meer dan dertig ondertekenende organisaties vandaag, hopen we de basis van de beweging dan ook uit te breiden en te diversifiëren.


Een nieuwe impuls. Ja, maar hoe?Een klein groepje activisten heeft zich georganiseerd, allen afkomstig van verschillende organisaties die reeds actief zijn rond de boycot in België: Palestina Solidariteit, Association belgo-palestinienne (ABP), intal, European Coordination of Committees and Associations for Palestine (EECP), Vredesactie, Plateforme Charleroi-Palestine,… Zij hadden allen zin om zich in te zetten opdat de beweging meer aanhang zou krijgen en ook zichtbaarder en efficiënter zou worden.

Maar terwijl zij zullen instaan voor de dagelijkse werking van het platform gedurende het jaar, zijn het de ondertekenende organisaties die haar beleid bepalen. Een keer per jaar zullen alle Belgische ondertekenaars van de BDS-oproep dus samenkomen in een Algemene Vergadering om de doelstellingen en prioriteiten van het jaar uit te stippelen en een nieuw team te verkiezen op basis van degenen die zich kandidaat stellen.Met andere woorden, we hebben u nodig, uw energie, uw suggesties !Als u organisaties kent die geïnteresseerd zouden kunnen zijn om ons te vervoegen, aarzel dan niet om hen door te verwijzen naar onze website.

 

Nieuwsbrief

Abonneren op onze nieuwsbrief Abonnez-vous à notre newsletter

In de Kijker

Oxfam-Wereldwinkel Mariakerke
Oxfam-Wereldwinkel in Mariakerke