SodaStream sluit vestiging in illegale kolonie ten gevolge van de groeiende boycott campagne

SodaStream sluit vestiging in illegale kolonie ten gevolge van de groeiende boycott campagne

Gepubliceerd op 20 oktober 2014 door het Palestijns Nationaal BDS-Comité

-SodaStream heeft baat bij de ontheemding van Palestijnen in Naqab door Israël- Handelaars en investeerders laten SodaStream vallen door BDS-druk
Palestijnse boycot, desinvestering en sancties (BDS) activisten verwelkomen het nieuws dat SodaStream aankondigde haar vestiging in de illegale Israëlische kolonie Mishor Adumin te zullen sluiten volgend op een intense boycot campagne tegen het bedrijf.

“SodaStream’s aankondiging vandaag toont aan dat de boycot, desinvestering en sancties (BDS) beweging in toenemende mate in staat is om bedrijfscriminelen verantwoordelijk te houden voor hun deelname aan Israëlische apartheid en kolonialisme” zegt Rafeef Ziadah, woordvoerder van het Palestijns Nationaal Comité voor Boycot, Desinvestering en Sanctie, een brede coalitie vanuit het Palestijnse maatschappelijke middenveld dat de BDS-beweging leidt en ondersteunt.
“Druk vanwege de BDS-campagne heeft handelaars in Europa en Noord-Amerika gedwongen SodaStream te laten vallen, en de prijs van de aandelen van het bedrijf kelderde in de voorbije maanden omdat onze beweging de reputatie van het merk SodaStream steeds meer geschaad heeft,” voegt ze toe.
Het nieuws van dit grote succes tegen een bedrijf gekend voor zijn rol in de illegale Israëlische kolonies kwam naar voor tijdens heviger wordende demonstraties tegen Israëls kolonisatiebeleid in Jeruzalem.
Grassroots boycot activisme zorgde ervoor dat belangrijke handelaars in Noord-Amerika en Europa, waaronder Macy’s in de VS en John Lewis in het VK, SodaStream lieten vallen.
SodaStream zag zich gedwongen haar flagshipstore in Brighton, VK te sluiten ten gevolge van regelmatige piketten bij de winkel.
Soros Fund Management, het familiekantoor van de biljonair investeerder George Soros, verkocht zijn aandeel in SodaStream onder BDS-druk.
De prijzen van SodaStreams aandelen daalden sterk de laatste maanden omdat de verkoop slechter ging, vooral in Noord-Amerika.
Na het bereiken van een hoogtepunt van 64 dollar per aandeel in oktober 2013, viel de prijs deze maand terug naar 20 dollar per aandeel. SodaStream schatte haar inkomsten van het derde kwartaal op 125 miljoen dollar, dit is 14 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Maar Ziadah waarschuwt dat SodaStream nog steeds actief medeplichtig is in de ontheemding van Palestijnen in de Naqab en het bedrijf zal dus een focus van de boycot campagnevoering blijven.
“Ook al komt deze aangekondigde sluiting er, SodaStream zal betrokken blijven in de ontheemding van Palestijnen. Haar nieuwe Lehavim vestiging is dicht bij Rahat, een geplande stad in de Naqab (Negev) woestijn, waar Palestijnse Bedouiden gedwongen verplaatst worden tegen hun wil. SodaStream, een begunstigde van dit plan, is medeplichtig aan deze Mensenrechtenschendingen,” zegt ze.
SodaStream’s deelname aan Israëlische gedwongen ontheemding van Palestijnen genoot internationale bekendheid toen A-lijst beroemdheid Scarlett Johansson ambassadeur voor het bedrijf werd. Na een internationale campagne die Oxfam aanzette de relatie met Johansson te beëindigen omwille van haar steun aan SodaStream, besloot de actrice Oxfam te verlaten.
SodaStream kwam ook onder vuur te liggen voor zijn behandeling van Palestijnse arbeiders in zijn vestiging in de Westbank, Ziadah legt uit:
“Elke suggestie dat SodaStream Palestijnen tewerkstelt in een illegale Israëlische kolonie op gestolen Palestijns land uit de goedheid van zijn hart is lachwekkend”
“Palestijnse arbeiders worden veel minder betaald dan hun Israëlische tegenhangers en SodaStream ontsloeg recent 60 Palestijnen omwille van een dispuut over eten bij het breken van de vasten tijdens de Ramadan. Arbeiders hebben eerder gezegd dat ze behandeld worden ‘als slaven’.”
“Palestijnen worden in de kolonies gedwongen te werken in ondermaatse omstandigheden omwille van Israëls bewuste vernietiging van de Palestijnse economie. Er is dringend nood aan het creëren van fatsoenlijke en waardige jobs binnen de Palestijnse economie.”
SodaStream stelde dat aan alle arbeiders werk geboden zal worden in haar nieuwe vestiging, ofschoon Israëls apartheidsmuur en ernstige beperkingen van beweging het pendelen naar de nieuwe vestiging moeilijk zal maken voor zijn Palestijnse arbeiders.
Alle grote Palestijnse vakbonden hebben opgeroepen tot boycot en zijn lid van het Palestijnse BDS Nationaal Comité, de civil society coalitie dat de BDS-beweging leidt en helpt om campagne te voeren tegen SodaStream.
De BNC citaten vervat in deze uitgave kunnen teruggevonden worden in de volgende reportages over dit verhaal:
The BNC quotes included in this release can be found in the following coverage of this story:
New York Times: http://www.nytimes.com/2014/10/31/world/middleeast/sodastream-to-close-f...
Guardian: http://www.theguardian.com/business/2014/oct/29/sodastream-move-factory-...

- See more at: http://www.bdsmovement.net/2014/sodastream-closes-illegal-settlement-fac...

Nieuwsbrief

Abonneren op onze nieuwsbrief Abonnez-vous à notre newsletter

In de Kijker

Oxfam-Wereldwinkel Mariakerke
Oxfam-Wereldwinkel in Mariakerke